Tips & Tricks

Vastgelopen computer:

Het kan gebeuren dat een computer vastloopt en men die niet op een normale manier kan afzetten. De oplossing is de aan/uit-knop gedurende ca. 5 sec. ingedrukt te houden todat hij afslaat. Wacht 5-10 sec. vooraleer je hem dan weer aanzet.

Windows 8 - opstarten in veilige modus:

Zoals je al zal gemerkt hebben, is het vanaf Windows 8 niet meer mogelijk via de F8-toets op te starten in veilige modus. Windows zal zelf in veilige modus starten als er iets ernstig misgegaan is. Je kan evenwel vanuit Windows zelf kiezen om herop te starten in de veilige modus. Hoe moet je dit nu doen?

Als je reeds aangemeld bent:

1. Ga naar de "Charm-bar" (muis in rechter boven- of onderhoek, of druk op de Windows-toets windows-toets+C) en kies "Instellingen".

2. Kies "PC-instellingen wijzigen".

3. Klik in het nieuwe venster aan de linkerkant op "Algemeen", en scroll aan de rechterkant naar beneden naar "Geavanceerde opstartopties" en klik op "Nu opnieuw opstarten".

4. Als de PC opnieuw opstart, krijg je een keuze-menu met 3 opties. Kies de 2de (Problemen oplossen).

5. Je krijgt weer opnieuw 3 opties. Kies de 3de (Geavanceerde opties).

6. Alweer krijg je 5 opties. Je kiest "Opstartinstellingen".

7. Uiteindelijk ben je in het laatste scherm dat de veilige modus zal activeren. Je hoeft alleen maar te klikken op "Opnieuw opstarten".

Als u zich nog niet hebt aangemeld in Windows, kan je dit ook veel gemakkelijker bereiken: Tik of klik op het pictogram Aan/Uit aan/uit via het aanmeldscherm en houd Shift ingedrukt. Tik of klik vervolgens op Opnieuw opstarten.

Mailinstellingen:

Zeker nu de meeste providers zowel POP3 als IMAP aanbieden is het voor vele gebruikers niet echt duidelijk meer hoe ze hun mail moeten instellen. Ook is het verschil tussen beide voor velen niet duidelijk.

Kort samengevat is het verschil dit:

- bij POP3 haal je de mail van de server van je provider binnen op je lokale pc en wordt de mail op de server verwijderd (tenzij je ervoor gekozen hebt om deze voor een bepaalde periode erop te laten). Een mail verstuurd op je pc zie je niet online of op andere toestellen.

- bij IMAP worden de mappen en mails in het mailprogramma op je pc('s) (en eventuele andere toestellen) gesynchroniseerd met de mailserver van je provider. Wis je een mail op je lokale pc, dan wordt deze ook gewist op de server en ook op al je andere toestellen. Als je een mail verzend op één toestel, zal je die ook zien op de andere en in de webmail.

- je kan hotmail, live, outlook niet meer als http instellen. Sommige programma's doen dat automatisch zo (bv. live mail) en dan werkt dit niet: stel ze in als IMAP...

PROVIDER

Server-naam IMAP, poort en beveiliging

Server-naam POP3, poort en beveiliging

POP3 zonder beveiliging

Servernaam uitgaande mail, poort en beveiliging

Telenet

Imap.telenet.be
993, SSL

Pop.telenet.be
995, SSL (/TLS)

Pop.telenet.be
110, geen

Smtp.telenet.be
587, TLS, auth.: JA

Skynet
Proximus

imap.skynet.be
imap.proximus.be
993, SSL

pop.skynet.be
pop.proximus.be
485, SSL

 

relay.skynet.be
relay.proximus.be
587, TLS of STARTTLS,
Authenticatie: JA

Gmail

Imap.gmail.com
993, SSL

Pop.gmail.com
995, SSL

 

Smtp.gmail.com
465, SSL

Hotmail.***, live.***,
Outlook.***

imap-mail.outlook.com
993, TLS

pop-mail.outlook.com
995, TLS

 

- Smtp-mail.outlook.com, 587, STARTTLS (voor POP3)
- smtp-mail.outlook.com, 587, STARTTLS (voor IMAP)

Yahoo

Imap.mail.yahoo.com
993, SSL

Pop.mail.yahoo.com
995, SSL

 

Smtp.mail.yahoo.com,
465, SSL

Voorbehouden