Softwaretips

Algemene raadgevingen vooraf:

1. Wees kieskeurig met het installeren van software en overloop af en toe eens de reeds geïnstalleerde software. Als er software bij is die u niet meer gebruikt, de-installeer die dan.

2. Bij heel veel "gratis" software wordt ook andere optionele software (o.a. toolbars, een andere startpagina, ...) aangeboden. Kies daarom altijd voor een aangepaste ("custom") installatie en vink deze optionele software uit of weiger ze ("decline"). Bvb. wordt bij de Java installatie of update de Ask Toolbar aangeboden: vink die uit; bij producten van Adobe wordt ofwel Chrome ofwel McAfee aangeboden: vink deze uit. Soms wordt zelfs meer dan één product aangeboden, wees daarom altijd voorzichtig bij de installatie.

De software i.v.m. beveiliging (antivirus, antimalware, e.d.) vindt u op de pagina beveiliging.

Grafische tools:

- Als gratis en volwaardig alternatief voor o.a. Photoshop kan je GIMP downloaden. Is in vele talen te installeren, waaronder ook Nederlands. De laatste versie 2.8.1 is ook volledig compatibel met Windows 8.1.

- Ook voor Light Room is er een gratis alternatief: LightZone. Je moet wel (gratis) registreren voor een account, en dan kan je het programma gratis downloaden. Je kan met dit programma o.a. onderbelichte foto's redden.

- Zeer gemakkelijk en snel een of meerdere foto's of afbeeldingen verkleinen vanuit de Windows verkenner (bestandsbeheer)? Installeer dan Image Resizer: je kan rechts klikken op de foto('s) en verkleinen naar het gewenste formaat (het origineel blijft behouden).

- Als je een plan (plattegrond of 3D) van een woning wil maken, dan is er het gratis Sweet Home 3D, dat ook in het Nederlands kan gebruikt worden. Ideaal als je van plan bent om je interieur eens aan te pakken...

- Picasa wordt niet meer aangeboden of ondersteund door Google (vervangen door Google Photo). Voor wie dit programma toch nog graag zou hebben: hier kun je het nog downloaden.

 

Muziek:

- Af en toe moet je een audio bestand omzetten naar een ander formaat (bv. het m4a van iTunes naar mp3); daarvoor kan je de volgende programa's gebruiken:
* Free Audio Converter

* Fre:ac (Free Audio Converter)

- Een zeer goed, uitgebreid én gratis programma om muziek te bewerken en op te nemen: Audacity. Meer informatie vind je op de Website Audacity, waar je nog allerlei plugins kan downloaden.

- Vind je iTunes van Apple ook goed maar veel te zwaar en wil je niet met handen en voeten aan Apple gebonden worden, probeer dan eens het even goed, maar veel lichtere alternatief: MusicBee. Standaard staat het programma, maar je je kan het ook in het Nederlands zetten. Er is zowel een gewone installeerbare versie beschikbaar als een een "portable" versie beschikbaar; die laatste hoef je niet te installeren en kan je bv. op een USB stick zetten samen met je muziek...

 

CD- en DVD-software:

- Een gratis zeer goed en uitgebreid programma om CD's, DVD's, BluRay's en HD-DVD's te branden is CDBurnerXP. Bij de installatie kan je de te installeren talen kiezen en daar is ook Nederlands bij. Een aanrader!

- Een andere zeer uitgebreid programma is ImgBurn. Een van de krachtigste brandprogramma's die gratis te verkrijgen zijn.

- Het programma met het mooiste uiterlijk is BurnAware Free. Minder uitgebreid dan de vorige, tenzij je een van de betalende versies koopt natuurlijk...

 

Backup software:

- Een zeer goed programma waarmee je niet alleen backups kunt maken, maar ook data kunt synchroniseren tussen verschillende computers is SyncBackFree. Ook in het Nederlands! Een uitgebreide uitleg over wat je zou moeten backuppen en hoe het programma werkt vind je hier

- Je kan er ook voor kiezen een volledige image te maken van je harde schijf of partitie. Ook daar zijn verschillende gratis programma's voor, soms zijn het afgeslankte programma's van een betalende versie. Een eenvoudig en goede imagemaker is AOMEI Backupper (deze versie is voor alle versies vanaf Windows XP - er is ook een kleinere download beschikbaar voor Windows vanaf versie 7.

- Als je een identieke kopie ("kloon") van je harde schijf (of van een partitie ervan) wil maken, zijn er ook enkele mogelijkheden. Eén ervan is Clonezilla; het ISO-bestand dat je download dien je op een CD te branden. Een ander programma is HDClone 5 free.

- Een zeer goed gratis programma om een geheel Windows-systeem (pc, laptop, server) te backuppen naar een externe harde schijf of een NAS (netwerkschijf) is Veeam Endpoint Backup Free. Je kan het gebruiken om een geheel systeem terug te zetten of een of meerdere bestanden die je kwijtgeraakt bent (of corrupt geworden zijn) of zelfs een syeem overzetten naar andere hardware. Registreer gratis en download het programma hier.

 

Allerlei nuttige tools:

- 7zip: een gratis en volledig alternatief voor bv. Winzip. In Vista, Windows 7 of 8 start je nadien de 7ip File Manager op als Administrator en dan kan je opties aanpassen.

- Ccleaner: een fantastisch en gratis programma om je computer en beetje schoon te houden: verwijdert tijdelijke bestanden, kan je register opschonen, je kan er programma's de-installeren en eventuele programma's die samen met windows opstarten uitschakelen. Er is elke maand een nieuwe versie: update, anders schakelt Windows 10 dit programma na enkele maanden uit als "niet-compatibel".

- Advanced Win Utilities Free is een beetje als een zwitsers zakmes: het is een verzameling van allerlei nuttige programmaatjes die je ook wel afzonderlijk in andere programma's vindt, maar hier mooi samen. Je kunt er je computer mee opschonen, herstellen, tweaken, enz. Zo vindt je er o.a. de volgende onderdelen: PC Cleaner, Registry Cleaner, File Recovery, File Shredder, Auto Clicker, Uninstaller, Startup Manager, WiFi Hotspots Creator, Keylogger, Shortcut Fixer, File Splitter & Joiner, File/Folder Monitor, Resource Extractor, Empty Folder Remover. Zoals altijd moet je sommige onderdelen met de nodige voorzichtigheid en kennis gebruiken...

- Recuva: een programma om gewiste bestanden terug te halen van schijven, geheugensticks, enz. Komt eveneens uit de stal van Piriform (zoals o.a. Ccleaner).

- iCopy: maak je geregeld kopieën en heb je een afzonderlijke scanner en printer, dan komt dit programma van pas: hiermee kan je niet alleen gemakkelijk kopieën maken, maar kan je ook je scans bewaren als pdf of als jpg, png, gif, bmp. Je geeft het aantal exemplaren in, je kan de grootte aanpassen en een voorbeeld van de scan zien. Installatie hoeft zelfs niet (je kan een versie voor op een USB-stick downloaden).

- PDF creator: een gratis programma om pdf bestanden te kunnen maken vanuit elk programma of vanaf een scanner. Let op: bij de installatie wordt meestal ook nog extra software aangeboden (toolbars of andere): vink die uit. Ook heeft het weinig zin om de PDF Architect te installeren, vermits het gratis gedeelte nogal beperkt is (uitvinken bij de lijst van de installatie).

- PDF24 Creator: met dit programma kan je niet alleen pdf bestanden maken, maar ook samenvoegen, bladen eruit halen en invoegen (vanuit een bestand of vanaf een scanner),... Dit programma doet gratis bijna alles wat Adobe Acrobat voor veel geld doet... Nieuw is ook dat je vanuit het icoontje in het systeemvak (een schapenkopje) screenshots kan maken van zowel het gehele scherm als van het venster waarin je aan het werken bent, en dit kan opslaan in verschillende formaten (jpg, pdf, enz.).

- PC decrapifier: handig tooltje om snel verschillende programma's te kunnen verwijderen. Vooral bedoeld om bij een nieuwe pc al de bijgeleverde rommel ("crap") te verwijderen, maar je kan het ook bij een "oude" computer gebruiken.

- MiniTool Partition Wizard Home Edition: als je een partitie wil kleiner of groter maken, wil verwijderen, een nieuwe partitie wil aanmaken, een partitie of schijf wil controleren of fysieke fouten. Een gratis manusje-voor-alles dus. Speel altijd op veilig met dergelijke software: maak altijd eerst een backup vooraleer je iets gaat wijzigen!

- Teracopy: Een paar bestanden met Windows kopiëren is geen probleem, maar zodra het om giga- of terabytes gaat, dan schiet Windows flink tekort. Zodra er iets mis gaat, dan wordt het kopiëren gestaakt en kan weer van voor af aan worden begonnen. TeraCopy gaat gewoon door met kopiëren en slaat eventuele beschadigde of vergrendelde bestanden zonder probleem over. Daarnaast biedt dit programma nog handige extra functies zoals automatisch uitschakelen van de computer na het kopiëren, pauzeren tijdens het kopiëren, uitwerpen van de cd of dvd na het kopiëren of verifiëren van gekopieerde bestanden.

- Magical Jelly Bean Keyfinder: deze kan de serienummers van o.a. Windows terugvinden. Handig als je stickertje niet meer leesbaar is, of bij Windows 8/8.1 waar geen serienummer meer vermeld staat bij merkproducten. LET OP: tijdens de installatie krijg je hoogstwaarschijnlijk een waarschuwing van je antivirusprogramma m.b.t. een .dll bestand. Je moet dit toestaan, anders werkt het programma niet. De waarschuwing is logisch vermits het programma gebruik maakt van een hackingtechniek om de serienummers te kunnen vinden.

- recALL: dit programma kan alle inlognamen, wachtwoorden en serienummers e.d.m. die op je computer opgeslagen zijn terugvinden. Ook kan het een mailserver emuleren, zodat je ook de wachtwoorden van je mail kunt terugvinden. Er zitten nog enkele andere tooltjes in dit programma zoals een netwerkscanner, een registerviewer, enz.. Het is een Pools programma en de vertaling van sommige zaken is slordig (lees niet gebeurd...), maar het belangrijkste gelukkig wel... Heel handig programma!

- eID: vooraleer je kaartlezer voor de elektronische IK aansluit, moet je eerst de laatste versie van de software van de overheid installeren.

- voor wie Windows Live Essentials nog wil downloaden: de nederlandstalige versie kan je hier nog binnenhalen. Let wel dat deze programma's niet meer worden geüpdatet of ondersteund door Microsoft. Zeker voor e-mail kan je beter overschakelen naar een ander programma.

Office:

- Voor wie MS Office toch wel duur vindt, heb je een heel gratis alternatief aan LibreOffice.

- Eeuwigdurende kalender (allez tot 2099, maar da's voor de meesten van ons hetzelfde) voor België in excel-formaat. Bevat schoolvakanties, regionale en nationale feestdagen en speciale dagen. Erg handig om te kunnen plannen. Je kan hem hier downloaden.

Voorbehouden