Beveiliging
Waarschuwingen:
DE EERSTE EN BELANGRIJKSTE BEVEILIGING BEN JEZELF: GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND EN WEES OP JE HOEDE VOOR VREEMDE MAILS!
1. Ransomware is een virus dat bestanden onleesbaar maakt door het te encrypteren. De oplichters verspreiden het virus via de bijlage van een mail. In de mail wordt bijvoorbeeld gevraagd een openstaande factuur te betalen, welke in de bijlage zit. Wanneer je de bijlage echter opent, krijgt het virus vrij spel op je PC.
Het virus maakt gebruik van een beveiligingssleutel welke al je bestanden encrypteert. Hierdoor worden alle bestanden op je PC onleesbaar gemaakt. Om de encryptie ongedaan te maken, vragen de oplichters losgeld. Bovendien heb je hier maar 96 uur de tijd voor. Vooral die teller maakt computergebruikers zenuwachtig.
Doordat het gaat om een zeer sterke encryptie is de beveiligingssleutel van een aantal van die virussen nog steeds niet achterhaald. Er wordt daarom ook aangeraden om geen onbekende mails te openen. Ook een regelmatige backup van al je bestanden kan soelaas brengen. Laat je externe harde schijf dan wel niet aan je PC hangen, anders heeft het virus hierop ook vrij spel. Je kan bijvoorbeeld ook backuppen in de cloud (Google Drive, OneDrive, iCloud, ....).
Is alles opgelost wanneer je de som betaalt aan de virusverspreiders? Op het eerste zicht wel, je bestanden zijn opnieuw beschikbaar, maar het virus sluimert nog steeds ergens op je computer. De kans is behoorlijk groot dat je na enkele maanden opnieuw hetzelfde bericht ontvangt. Betalen is dus niet aan de orde.
Er is op dit ogenblik ook al een variante - de CryptoWall - die eerst al je wachtwoorden en logins steelt en doorstuurt en nadien je bestanden encrypteert.
Een goed gratis preventief programma is dit van Cybereason; je kan hier CybereasonRansomFree downloaden en vervolgens installeren. Soms zorgt dit programma er voor dat de windows updates mislukken. In dat geval kan je het programma beter verwijderen.
Als je computer toch besmet is geraakt... heb je hopelijk backups gemaakt van je bestanden (via de cloud, op een niet-aangesloten harde schijf, geheugenstick, of dergelijke. Dan kan je na het verwijderen van het virus je bestanden terugzetten vanuit deze backup.
Heb je geen backup gemaakt? Kijk dan na het verwijderen van het virus eens op https://www.nomoreransom.org/decryption-tools.html. Daar staan een aantal tooltjes en uitleg voor een aantal van die ransomware virussen, zodat je je bestanden hopelijk kan recupereren.
2. Ook weer terug van weg geweest: de verzoeken tot hulp van bekenden die zgz. een probleem hebben in het buitenland (verloren of gestolen papieren en geld bvb.). Het gaat om mensen wier mail account (hotmail, gmail, yahoo, ...) gehackt is door de (Nigeriaanse) maffia. Kenmerkend is dat de mails meestal in een andere taal zijn dan de moedertaal van de persoon in kwestie is.Reden genoeg om argwanend te staan. Recent gebeurt dit nu ook via gehackte Facebook accounts. Uiteraard: NOOIT op ingaan!
Meer lezen? Klik dan hier. (16/07/2014)
3. Ook nog steeds opgelet voor phishing-mail allerhande. Niet alleen i.v.m. Windows 10 (zie hierboven), maar ook voor zogenaamde kortingen of waardebons van IKEA, Brussels Airlines, enz. Trap er niet in....
4. Wil je weten of (één van) je e-mail adres(sen) gehackt werd? Check dat dan op de site https://haveibeenpwned.com/. Krijg je een waarschuwing, dan wijzig je best je wachtwoord en maak een veilig wachtwoord: een combinatie van kleine letters en hoofdletters, cijfers en tekens zoals !$%@ enzovoort.
Gratis software:
Gratis Antivirus:
- AVG Free antivirus (tip: kies bij de installatie voor de gratis Basic bescherming en kies nadien voor een aangepaste installatie. Als u toch de proefversie hebt geïnstalleerd, ga dan naar het Configuratiescherm van Windows [Software of Programma's en onderdelen], kies AVG en dan Verwijderen; u krijgt dan na korte tijd een venstertje waarin u kunt kiezen over te schakelen naar AVG Free: uw proefversie van de Internet Security Suite zal dan omgezet worden in AVG Antivirus Free.
- Avira
- Sophos Home: het is een volledige bescherming van de maker van professionele beveiligingssoftware. Het pakket is enkel in het Engels en je moet eerst (gratis) een account aanmaken, en dan kan je via die account de software installeren op al je toestellen.
Gratis antimalware:
- Malwarebytes Antimalware: Anti-malware Free (klik op het einde van de installatie het vinkje weg bij de eerste van drie opties (een evaluatie van de volledige pro versie).
- AdwCleaner: een excellent programma om een heleboel rotzooi van je pc te verwijderen. Vermits dit programma niet dient geïnstalleerd dient te worden en slechts uit 1 bestandje bestaat, sla je het op (bv. op je bureaublad) en voer je het nadien uit.
- Google heeft zelf een schoonmaakprogramma uitgebracht om in Google Chrome malware, vriussen, ongewenst invoegtoepassingen e.d.m. op te ruimen. Opgelet: dit programma is dus niet bedoeld om heel je pc op te ruimen. Klik hier om het programma Software Removal Tool te downloaden.
Wachtwoord beheerders:
Het is belangrijk om voor verschillende websites andere wachtwoorden te gebruiken, zo wordt ons toch altijd op het hart gedrukt. Bovendien wordt gevraagd om in een wachtwoord zowel kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens te gebruiken zodat het moeilijker te kraken valt. Maar vermits wij mensen zijn, kunnen wij die veelheid van wachtwoorden natuurlijk niet onthouden... En dan schrijven we ze op, wat ook niet echt veilig is... Het gebruik van een programma dat je wachtwoorden beheert is dan de oplossing. Je hoeft nog maar 1 "master" wachtwoord te onthouden. Hieroner vind je er een paar:
- KeePass: te gebruiken zowel op Windows, Linux, Mac OS X, Android. Het is draagbaar (hoeft dus niet geïnstalleerd te worden: kan op een USB-stick), in vele talen (o.a. Nederlands) te gebruiken, kan wachtwoorden aanmaken, enz. Je kan ook het Nederlandse taalpakket downloaden: deze zip downloaden en het bestand erin uitpakken en in de hoofdmap van KeePass plaatsen. Dan in het menu "View" kiezen en "Choose language"; kies dan Dutch.
- LastPass is een invoegtoepassing (add-on) in uw browser en dus geen los programma. Je moet er een (gratis) account voor aanmaken, want alles wordt - versleuteld - bij LastPass bewaard.